Fredag och framgångar.

Så, gick upp hyfsat tidigt i morse. Tvättat, tränat och nu... är jag för trött för att komma ihåg vad mer jag ska göra. Ätit lunch och nu ska jag nog... Just det. Flytta in de nymålade möblerna i köket och flytta ut de som varit där innan. Gå och handla mat. Med mera, med mera. Pust. Känner mig helt matt idag. Trodde nästan jag hade feber förut, men nope.

Förresten har jag gått ner 2,5 kg de senaste två veckorna. Det är ju trevligt, känner mig mindre uppsvullen och degig än förut, och jag kan känna att träningen ger resultat. Härligt! Äter mig mätt på god mat varenda dag. Och det bästa av allt är att jag bara känner att allt det här är en bonus. Jag blir inte manisk och vill fortsätta gå ner i vikt, har ingen målvikt utan stannar gärna här. Jag mår bra. Känner mig hälsosam och trivs med mig själv. Underbart! Kan inte komma ihåg sist jag kände så här - om ens nånsin. Hoppas innerligt det håller i sig.

Landet brunsås, 4 av 8: Varför har svensken blivit tjockare?

Har varit ute och gått en mil, kom hem om och duschade. Nu har jag vart och handlat (och lagat) mat också, och härnäst väntar Landet Brunsås - Den svenska fettbomben.

Jäkligt roligt och jäkligt intressant. Rekommenderas!!

Ett dyrt läger vs. hemmafix.

Egentligen skulle vi varit på läger nu i tre dagar med klassen. I Mattila, en finnskog (vad nu det är, fråga inte ens skåning!) där vi skulle springa runt i skogen och... Ja, jag vet inte? I alla fall kostade själva lägret 550 kr. Sedan skulle vi betala bensin med. PLUS att vi skulle ha med egen mat till alla måltider utom en (då vi skulle få fläsk..). Efter att just ha köpt kurslitteratur till höstens kurser för 3000 (visserligen delar jag och Katrin på kostnaden, som tur är..) så känns det lite mastigt. Och den alternativa uppgiften man får göra om man inte är med är både gratis och mindre tidskrävande; planera en egen utflykt på minst 6 h och genomför samt utvärdera den.

Så nu är jag i alla fall hemma istället, gör lite mer vettiga saker. Som att måla köksmöblerna vi köpte förra månaden och haft på balkongen så länge i väntan på att någon skulle ha tid/ork att måla dem! Men herrejösses vilken tid det tar. Höll på 4 h igår, och blev ändå inte mer än halvklar. Ska slipa och måla en stol till, sedan måla allt en gång till. Så drygt med alla pinnar på stolarna... Nåja. Bara det blir bra i slutändan och det får plats i köket.


Så här ser det ut på balkongen just nu... Och den färgen hade möblerna från början...

Kan någon förklara det här för mig...?

Det här var det mest mystiska jag sett på ett tag. Kan någon förklara hur det hamnade en gigantsik sten ovanpå den där trädstammen? Och varför? Haha. Fattar ingenting jag! :D

Passerade den när jag var ute och red i lördags. Mystisk runda överlag..

Nailed it!

Tentan alltså. Tror jag. Kändes det som! :)

Unforgiven.

I brist på roligare kanaler, då vi fortfarande inte kan se dem pga ljuvliga Bredbandsbolaget (måste ringa och göra en tredje felanmälan på två veckor.... bra att allt fungerar som det ska.) har jag nu börjat se på Ont blod (Unforgiven) som sänds på svt1 på söndagskvällar klockan 23.15. Tydligen är det bara tre avsnitt, och alltså bara ett kvar, men det är ganska bra och jag väntar med spänning på att få veta vad som verkligen hände för 15 år sedan.. Här finns i alla fall andra avsnittet att se på (fram till 2/10). En kort summering av miniseriens handling:

Ruth friges från fängelset efter att ha suttit inne i 15 år för ett polismord hon begick som 17-åring. Hon dras nu obevekligen till platser från det förgångna, till dem som hatar henne, och till systern hon övergav. För vissa är hennes skuld inte betald än på långa vägar, och hennes frigivning får drastiska konsekvenser för tre familjer.

Konstig översättning ändå... Ont blod? Unforgiven..? Hmm... Ont blod låter ju som att hon är en kallblodig mördare som bara väntar på att få slå till igen, och att det ligger i släkten. Det är ju dock just oförlåten hon är.

Helg, äckeldjur och plugg, ungefär.

Mått lite halvunket hela helgen. Igår kanske bakis. Idag bara trött och sliten, inte riktigt frisk alltså. Kan bero på att jag inte tog det direkt lugnt igår. Var ute och red nästan tre timmar igår! Underbar tur, bortsett från en miljon äckligt vidriga älgflugor som jag, bortkommen skåning som jag är, inte ens var medveten om deras existens. FY FAN. Fallino hade väl några tusen på sig/i pälsen/svansen och jag drog ut nästan tio ur min egen hårbotten. Och det känns fortfarande som att det kryper saker på mig.. Uuuuuhh. Och eniros kartor kan vara lite missvisande. Vad jag trodde skulle vara grus- eller småvägar visade sig se ut så här: (därav alla äckelflugorna..)


Idag har det i alla fall varit lugnt. En sväng ut till Bergvik i förmiddags, sedan plugg och städning, och skype med M som äntligen fått internet. Första gången jag såg honom på två veckor.. Sedan har jag varit på knasigt gråthumör och suttit och bölat åt ingenting, fina/sorgliga bilder och texter, låtar... Haha. Så sorgligt. Fast jag är liksom inte ens ledsen. Bara läcker tårar!

Blev en sväng ner om till gymmet också innan de stängde. En halvtimme på crosstrainern och lite mag- och ryggövningar var allt som hanns med, men alltid något! Imorgon blir nog yoga. Och nu måste jag plugga lite till inför omtentan imorgon bitti!

Fantasier om framtiden.

Kom att tänka på VFU:n förut. Inte mindre än 10 veckor våren som kommer. Funderar på att göra den i Skövde.. För att få en chans att prova på vardagen tillsammans med M. Men, 3 månader, det är för lite för att till exempel flytta Fallino. Men för mycket för att kunna vara ifrån honom. Och allt annat.
Kom dock på att det endast är en månad kvar av utbildningen efter VFU och examensarbetet. En månad, och sedan? Framtiden. Ett oskrivet blad. Spännande; skrämmande. Skulle kunna flytta mig själv och Fallino och Oliwer till Skövde. Och sedan stanna där. Men, jag är samtidigt rädd. Ska jag överge allt jag har i Karlstad, en stad jag dessutom verkligen trivs i? I en lägenhet jag avgudar? Överge och lämna allt för en kille? Som ändå, inom några år, kommer att lämna kvar mig hemma som gräsänka när han ska iväg på utlandstjänst (och tänk om han inte kommer hem levande..?). Men framtiden. Den är så lockande. Den skulle kunna innehålla allt jag önskar mig; en egen bostad, pojkvän&sambo, ett jobb, ett liv, ett hem, en bebis..? Jag är redo, och längtar efter, att få ta ett språng ut i det där livet. Vuxenlivet. Är klar med ungdomen. Leken. Förvirringen. Rädslan. Vill ha en trygg vardag. Ett arbete jag trivs med, ett riktigt hem, en kärlek att dela det där hemmet, och allt annat, med.

Vill så gärna våga. Men hur? Blir ändå lite illamående av beslutsångest av bara tanken. Fast - är det värt att stanna kvar bara för att man tycker om en stad? När det man längtar efter och vill ha finns så nära, men på ett annat ställe?

Vad väntar runt hörnet?
Måste sluta tänka "tänk om... " Bara göra!
https://cas.kau.se/login?service=https%3a%2f%2flogin.bibproxy.kau.se%3a8443%2flogin%3fqurl%3dezp.1aHR0cDovL3d3dy5uZS5zZQ--Vad

Världens bästa häst (jag vet att jag är tjatig)!

Red igår i lugn och ro ensam på den nyharvade ridbanan (känns som att den skulle behöva skötas lite bättre/oftare) och Fallino var en sån himla gentleman! Superduktig, lyhörd och inte ett dugg bråkig eller jobbig. Gick fint i både skritt, trav och galopp, även om han fortfarande är lite jobbigare i skritten ibland (mestadels mitt fel, vet inte varför men jag har så länge tyckt att det är svårt att rida ordentligt i skritt.. :P men har börjat jobba mycket mer med det och det går framåt!) Galoppen kändes underbar! Dock är han lite knasig i galoppfattningarna och ska gärna sparka bakut både i fattningarna och sedan efteråt med så att det blir fel/korsgalopp. Så de gångerna bryter jag bara av och försöker igen. Men sen helt plötsligt så sköter han sig perfekt och allt klaffar. Känns som att det kan vara en kombination av lite slarvig ridning från min sida och att herren försöker lösa upp spänningar han har i korset.. Den som visste. Han göra dock nästan aldrig så ute! Märkligt.


Då vi ridit på banan nu tre dagar i rad får det bli en lång uteritt idag i det fina vädret! Så kan vi båda busa av oss lite. Har ju letat upp lite bra rundor man kan ta också.

Just det, var ju och tittade på ett stall i Lövnäs igår. Det blev lite jobbigt.. Var väldigt bra, och boxen är 14 kvm, stor och ljus med vattenkopp och hela köret. Det fanns många stora fina sommarhagar som de växlade mellan, MEN. Vinterhagarna var ungefär en tredjedel av den Fallino går i nu... Så, större box eller större hage? En kvart kortare resväg, nära till tre ridhus, bland annat Equality Lines anläggning där det tydligen bara kostar 200 kr om året att få rida om man hjälper till under tävlingarna. Ett litet mysigt stall med plats till max 8 hästar. Stor mysig, UPPVÄRMD sadelkammare/fikarum där det fanns bord, stolar, kylskåp, mikro... Verkligen lyx på vintern. Vi har ingenstans att varken värma oss eller gå på toa där jag är nu, och sadelkammaren är så kall att grejerna fryser. Dilemma, dilemma. Men det handlar om bekvämligheter för MIG. Det viktiga är ju att Fallino har det bra. Och han vill inte gå i en minihage större delen av året. Oavsett om stället ägs och sköts av en veterinär. Gah. Om hagarna bara var större hade det inte varit någon tvekan... Nåja. Han har det bra där han är nu. Och ridhuset verkar vara på gång.

En dag av det lugnare slaget.

Lyssnar på kroppen idag, och den säger att jag är trött, jag vill sovaaa. Så sova fick den, till 10 i alla fall. Sedan dess har jag tvättat, ätit frukost, planerat vårt grupparbete (om LCHF) med Hanna och Katrin samt tittat på det här. I eftermiddag ska jag ut på Hammarö för att kika på ett stall som kanske får en boxplats ledig. Verkar superbra och så är det betydligt närmre, men vi får se. En titt kan man alltid ta!

Senare blir det ut och rida i det (förhoppningsvis fortfarande) vackra vädret. Îdag blir det dock vila från min egen träning, kroppen sa att det kan den behöva idag. Gymmet stänger ändå redan 20.00 ikväll.

Dagens aktiviteter

Heldag med massage, nu hemma om och äter middag innan det är dags att hoppa på bussen till stallet. Blir nog ett pass på ridbanan idag med, och efteråt hoppas jag hinna med en sväng ner på gymmet också. Efter träning och en skön dusch blir det antagligen att se på Bridesmaids med Katrin. Känns som längesen man kunde sitta hemma och göra något annat än plugga. 

No Yoga.

Ingen yoga idag ändå... Lyckades faktiskt vakna och komma upp i alla fall! Men halsen gjorde ont... Och jag skulle inte hunnit äta frukost efteråt/innan skolan (och jag har ju berättat om vilka supergrejer det finns att köpa i cafeteriorna). Nej, blir kanske till och med vila idag, förutom ridningen ikväll då. Slutar skolan 16, sedan blir det hem och äta och byta om. Kanske ta det lugnt en stund till och med, rider nog på banan och det kan man ju göra även om det är mörkt (om belysningen funkar). Kanske kan räcka för idag?

Mat, massage och kanske yoga.

Blev det här till kvällsmat idag, men med hackad spenat i. Mumma! Fast det tråkiga med grytor och LCHF är att det känns som att det hade varit godare med någonting till, typ ris. Det blir lite rinnigt, liksom! Mer soppa än gryta. Men det funkar och jag har vant mig sen ett bra tag tillbaka. Just idag hade jag dessutom slut på broccoli och orkade inte slänga ihop någon sallad (tycker på mitt lite kräsna vis att det är äckligt med sallad som fått varm sås på sig..). Blev i alla fall två matlådor över, perfekt då jag har skola imorgon 9-16. Och har märkt att det är väääldigt svårt att köpa någonting i serveringarna/caféerna på universitetet som inte är fullproppade med socker och andra kolhydrater.

Imorgon är det massage hela dagen, först ska vi göra klart den taktila massagen och sedan ska vi äntligen få börja med klassisk massage! Riktigt lyxigt att gå en kurs där man halva dagen ligger på en massagebänk och får massage (andra halvan masserar man den som masserat en, fast man skiftas om hela tiden). Innan skolan, om jag orkar gå upp vill säga (borde gå och lägga mig snart), så tänkte jag gå på yoga-passet på SATS 07.30. Varar i 45 minuter så då hinner man precis hem om och duscha och byta om innan det är dags att dra till skolan. Saknar yogan, typ det enda passet jag gick på förra gången jag var medlem. Så himla nyttigt, jag som är så stel och ovig! Det tar betydligt mer än man kan tro. Hoppas, hoppas jag orkar släpa mig upp och inte försover mig (igen)!!

Favoritomelett


Nu har jag även lagt upp receptet på min favoritomelett jag brukar slänga ihop lite då och då. Den är både god och väldigt mättnade, man står sig länge på den. Receptet hittar du här!

Nytt i träningsgarderoben

Nu har jag varit iväg en sväng på stan, behövde några bra toppar/tröjar att träna i och hade spanat lite på H&M's hemsida. I butiken fanns det massor av toppar för 50 kr, nice erbjudande så det blev två där och så blev det två fleecejackor som jag snokat upp på barnavdelningen. 170 satt perfekt! 99 kronor styck kostade dom.

Nu har jag ätit en lätt lunch (varmrökt makrillfilé och sallad) och ska strax ge mig ut på min milen-runda. Får passa på medan det är skönt väder! Hoppar nog gymmet ikväll, har så mycket annat att göra idag och promenaden kan räcka.

Så försov man sig igen.

Försov mig i dag eftersom jag satt uppe till nästan tre inatt och läste den sjukt intressanta boken. Lättläst och begriplig också, och inte så lång; inte ens 200 sidor. Har dock fortfarande bara läst lite mer än halva, och tanken var att jag skulle pallra mig upp vid nio och gå ner och sätta mig på en cykel på gymmet och fortsätta läsa där. Ingen tok-cykling då alltså utan bara lite lugnt, göra någonting medan man pluggar istället för att bara ligga/sitta ner. Så skulle jag även vara i stallet vid 11 och träna lite från marken med Ewa. Men... gissa när jag vaknar, med en supergosig kissekatt liggande på bröstet? 10.57. Jaha... Det var den förmiddagen! Och har jag börjat plugga eller göra någonting alls än? Neeej. Så nu blir det dags att gå upp och äta frukost (?) och sätta igång med att beta av dagens att-göra-lista. Den är väldans lång idag faktiskt! Pust. Hörs senare!

Gos-kissen inatt när jag läste. Han är nöjd så länge han får vara med! Helst i boken/det jag pysslar med...

Dagen och ett dilemma.

Så! Då var dagens och kvällens åtagande avklarade! Det enda jag inte hunnit med är, förvånande nog, att plugga... Men det är så tråkigt att bara läsa. Men ska börja med en ny bok idag som jag helst ska ha läst ut tills imorgon, en som faktiskt ska bli intressant då den bland annat ska bekräfta LCHF-tänket med att man ska undvika socker, onödiga kolhydrater, light-produkter...osv. Ska bli spännande! Ska bara göra en totalförbjuden sak först; dricka en energidryck. Köpte några häromdagen då jag verkligen försökt plugga men hjärnan inte ville hänga med... Men efter en burk sån kick läste jag på hela kvällen och var jätteeffektiv helt plötsligt, både ögonen och hjärnan hängde med! Så, man får väl  göra undantag antar jag... Suck. Nyttig men inte orka koncentrera sig eller onyttig men fokuserad och effektiv...? Svårt val när man studerar. Ännu svårare när man studerar Hälsa! Och för tillfället Kost. Hrmm.

Har i alla fall vart iväg till stallet och blev ett pass på ridbanan, var länge sedan. Regnade hela tiden och blöta blev vi, men Fallino var jätteduktig! Hann dock aldrig jobba med galoppen för då kom det in ett helt gäng andra på ridbanan som jag aldrig visste vart de skulle ta vägen, de viste nog inte själva, så jag red ner och travade och galopperade lite på de av regnet mjuka grusvägarna innan det fick räcka för dagen. Duktig ponny!

När jag sedan kom hem var det bara att dra på sig träningskläderna och sedan bar det av ner till gymmet. Såå lyxigt att bo typ 50 meter från gymmet! Underbart, faktiskt. Och nu har jag då ätit kvällsmat (stekt hamburgare med ost och dressing, keso och lite grönt) och det enda som väntar är skolböckerna... Så, god natt alla ni som kan gå och lägga er efter en redan effektiv dag!

Dagens lunch (och många andra dagars).


Mums. Stekt laxfilé med babyspenat och min (ehm, mammas recept) egna sås jag svängt ihop som är så jäkla goood! Här har jag lagt upp receptet på såsen. Superenkelt och snabbt :)

En tisdagsmorgon.

Vaknade i morse tio i nio då jag ställt alarmet. Var ganska pigg, inte så zombieaktig som jag brukar vara. Men kände mig bakis?! Nåja. Skrev genast en lista med saker jag ska göra idag (eller, den skrev jag innan jag somnade, nu skrev jag bara upp vilken ordning) och satte igång med dagen!

Har just avklarat punkt 3, frukost (gammaldags, ekologisk filmjölk med nötter och frön, samt en kopp citron- och ingefärste med en tsk honung för halsen) och har börjat med punkt 4; att skriva upp mina mål med min träning och mina nya vanor överlag. Så inspirerande! Det jag skrev igår känns verkligen bra. Inte ens tänkt på det på länge, men tror minsann jag blivit kvitt min ätstörning! Äntligen, efter inte mindre än 10 år. Det måste vara därför det känns bra att gå in för ändringar i kost- och motionsvanor med hälsa som mål istället för ohälsa (svält, smalhet). Så himla skönt!

Vädret får gärna klarna upp lite snart, tills jag ska till stallet i alla fall! Ber åtminstone om uppehåll då.

Kostplaneraren.

När jag ändå är igång kan jag passa på att tipsa om en sida jag och en del andra har använt oss av under Kostdagboks-veckan, nämligen Kostplaneraren.se. Det är en väldigt hanterbar sida där man lätt kan registrera vad man har ätit under dagen och vid olika måltider/tider, både med hjälp av bara ingredienserna (man kan ange i förutom gram även t.ex dl och portioner vilket underlättar för den som inte har någon våg hemma!) eller så kan man använda sig av andras eller själv enkelt lägga till recept. Receptens näringsinnehåll räknas sedan ut per portion så att du lätt kan lägga till en portion (eller två..) i din dagbok. Man kan också planera sin vecka samt lägga till uppgifter om vikt och registrera sina träningar. Du kan utgå från olika mål-dieter (Tallriksmodellen, LCHF, Paleolitisk diet, ISO-dieten) så räknas det ut hur bra du följer dessa. Ja jösses, svårt att ens nämna allt! Du kan även koppla sidan till ditt facebook-konto.

En rolig, enkel och användbar sida för dig som vill hålla koll på vad du stoppar i dig :)

Längesen igen. Men nu är jag taggad!

Jösses. Inget händer, massor händer. Typ på samma gång.
Förra veckan skrev vi utförlig kostdagbok som en del av en examinationsuppgift i höstens 7,5p Kost & Hälsa. Nyttigt! Men lite jobbigt ändå och skönt att det är "över". Funderar dock på att fortsätta, för min egen skull.

Har i alla fall fått mer motivation än någonsin till att komma igång med träningen igen. Nu kör vi! En anledning till att det känns så roligt och engagerande är att jag nu ser det mer som en utmaning, en nyttig grej för mig själv, min kropp och mitt sinne. Vet ju att man mår bra av det. Var med Katrin på gymmet idag (utnyttjade en sms-kampanj med en gratisträning) och där stannade vi i 2 timmar. Superkul! Helt underbart, faktiskt. Är jättepeppad nu!
Skillnaden mot förut är att förr ville jag träna för att bli smal, som ett uttryck för min ätstörning (som jag nu till sist har blivit av med?!). Men på grund av detta fick jag hundratals ångestattacker när jag var på gymmet; det enda som malde i mitt huvud när jag var där var att jag aldrig skulle bli smal igen, få kontrollen igen, att allt var meningslöst, att jag alltid skulle vara så tjock och äcklig som jag var (är..?!). Inga bra, peppande tankar precis.
Men nu vill jag träna för min egen skull, inte för att "bli smal/snygg". Blä för det! Jag vill bara må bra! Vill att kroppen ska må bra och bli starkare och att psyket ska få belöningar i form av endorfiner och allt vad det är man får vid fysisk aktivitet. Därför jag är så taggad nu! Wiie :D Haha är nog hög fortfarande efter kvällens träning..

Imorgon blir det ridning, långpromenad (runt Kroppkärrssjön, superfin runda på 9 km som man inte tänker på att den är lång ens) och på kvällen gymmet (då jag ska teckna nytt medlemskort!). Nu jäklar!!
datum aktivitet tid sträcka kcal ≈ km/h max km/h kommentar

Helgen som kommer (kommer bli braaa).

Imorgon kommer älsk. Imorgon är det välkomstfest på nöjes för alla studenter. Helgen kommer bli bra. Känner det på mig! Vin och god mat och massor av mys!!

Hästfrisering.

Ryckte manen på Fallino igår. Sigge döljer halva honom, men manen syns och det blev väl ungefär så här:

Dålig på det här.

Jag är verkligen inte bra på det här, att uppdatera med jämna mellanrum. Det blir allt eller inget! Men det får vara så. Ibland har jag inget att säga, och ibland, som nu, har jag så mycket att jag inte ens hinner. Upptagen av livet!

M var här i helgen och vi har rett ut allt och nu kör vi! Äntligen känner jag mig säker. Känner att jag kan hänge mig, inte fundera för mycket. Känns underbart. Under helgen har vi spelat Alfapet, gått på stan, lagat tacos, sett film (hemma och på bio) och i söndags åkte vi ut till stallet och han hängde med när jag red och red själv en stund också. Eller ja, skrittade av Fallino som gick som en hund bakom mig hela tiden så att det blev svårt att ens fånga det hela på bild.

Våra tre pojkhästar som gått på bete ett braaa tag nu fick i söndags äntligen flytta upp till stallet igen, och det är så himla skönt! Slipper man gå/cykla nästan 2 km, över E18, för att ta sig till hästen, sedan gå/rida upp till stallet, rida eller göra vad man ska där, sedan gå tillbaka med hästen för att sedan gå/cykla tillbaka upp till stallet och busshållplatsen. Där sparar vi in en timme! Visserligen har jag större delen av sommaren, fram till för snart en månad sedan, enbart haft med hjälm och träns ner till betet och sedan ridit ut barbacka, när jag ända redan varit på den sidan E18 där de bättre ridvägarna är. Men nu vill vi komma igång med lite mer seriös ridning! Tills vintern kommer och det inte kommer gå, då det utlovade ridhuset som skulle börja byggas i våras inte ens har påbörjats.... Suck. Och ändå ska stallhyran höjas? Även om hästarna gått ute dygnet runt sedan maj och knappast kostat ett öre men vi ändå betalat full stallhyra för dessa månader?
Ursäkta min bitterhet... Hade bara hoppats slippa leta efter nytt stall igen. Blä. (Här någonstans tappade jag lusten och glömde bort vad jag egentligen skulle skriva..)